Testa, testa, testa...
Materialkännedom är A & O för att du lyckas med ditt projekt.
Alla material har sina unika egenskaper och begränsningar. När det dessutom tillsätts appretur för att stärka materialet kan ett material som tidigare varit följsamt och formbart bli stelt och ömtåligt.
Bananfiber är ett bra exempel på hur ett materialet helt kan ändra egenskaper. Hos Hattgrossisten kan du köpa både oappreterad bananfiber och appreterad bananfiber. Samma material men appreteringen medför att materialet före och efter appretering beter sig helt olika.
När bananfibern är oappreterad är materialet följsamt och enkelt att forma både torrt och vått. När materialet appreterats blir det stelt och ömtåligt. Försöker man dra i den appreterade bananfibern torrt eller vått kommer det utan tvekan gå sönder. För att du ska få ett lyckat resultat måste du tillföra ånga. Ångan mjukar upp appreturen. När ångan mjukat upp materialet går det att forma utan problem. Det fiffiga är att så snart materialet kallnat, stelnar det i sin formen. Du slipper då appretera eftersom materialet redan är styvt och håller formen till skillnad från när materialet är oappreterat.
Detsamma gäller hårfilt och ullfilt. Du kan förappretera filten innan du blöter och ångar för att forma över en hattstock. Filten appreteras dagen före så att materialet hinner torka. Dagen efter blöter du filten, ångar och formar enkelt över en hattstock. När filten torkat och du tagit av den från hattstocken har filten redan en fin form och stabilitet. Förappreterad filt är inte lika skört och känsligt som om du skulle forma oappreterad filt och appretera efter att filten tagits av hattstocken.
Regel är att alltid tillföra appretur när materialet är helt torrt annars kan risken finnas att du får fläckar på materialet. Detta gäller samtliga material.
De flesta hattmaterial har typiska användningsområden och är anpassade för specifika konstruktioner. Vad är det för skillnad på bananfiber, pinok-pok och silk abaca. Vilken hårdhet på karkas ska jag välja? Vad är det för skillnad på plastkarkas, karkas och pianotråd? Vad är det för skillnad på stråappretur och filtappretur? Rullbock, etamin och fosshape, vilket undermaterial passar till mitt projekt? Som nybörjare är det många material och namn på material som är helt nya.
Är du bekant med materialen och har tillverkat hattar under en längre tid är det lätt att falla tillbaka i gamla hjulspår. Att alltid välja de materialen som känns bekanta. Alla har sina favoriter. Våga prova på och lära känna nya material. Genom att testa breddas din materialkännedom och dina arbetstekniker utvecklas.
Testa, testa, testa. Får du ett nytt material i din hand eller en ny variant av ett gammalt material testa alltid innan du börjar arbeta. Detsamma gäller styrkan på apperturen. Det finns inga fyrkantiga mallar, förbud eller pekfingrar. Genom att experimentera och testa materialens gränser bidrar det till att du får en djupare materialkännedom.
Vi förutsätter att du som kund hos Hattgrossisten har kunskap om materialen du köper och vet hur man ska hantera och arbeta med materialen. Om du är det minsta osäker på ett material, fråga alltid innan du beställer eller börjar arbeta med materialet. Inga frågor är konstiga eller dumma. Maila till info@hattgrossisten.se så hjälper vi dig. Vi finns här som ditt bollplank!